Vacatures te over, hoogste inflatie ooit


Al maanden horen we niets anders dan dat de inflatie stijgt en stijgt. In augustus was het zelfs de hoogste inflatie ooit: 12%. Zelf merkt eenieder het ook dat haast alles duurder wordt. Of je het nu hebt over de dagelijkse boodschappen, grondstoffen voor de bouw, papier of de niet te missen stijgende prijzen voor energie. Alle crisissen bij elkaar (denk aan corona, de oorlog in Oekraïne, stikstof etc) zorgen voor een enorme daling in koopkracht.

Door: Wendy Lodewijk | F Shutterstock

Geldstress zorgt voor gezondheidsproblemen
Nu heeft het kabinet allerlei goede voornemens om de burgers te helpen om de koopkracht weer wat aan te laten sterken, zoals het verhogen van het minimumloon, (sociale) uitkeringen en toeslagen, maar feit blijft nog steeds dat we niet eerder in zo’n situatie zijn beland. Veel mensen zijn hier dan ook niet op voorbereid en moeten de eindjes aan elkaar knopen. Er zijn zelfs gezinnen die niet meer rond kunnen komen en die aan het eind van hun salaris structureel een stukje maand overhouden. De situatie is zelfs zo schrijnend dat ook huisartsen de inflatie opmerken in hun spreekkamer. Steeds meer patiënten melden zich met klachten veroorzaakt door geldstress. Financiële problemen veroorzaken niet alleen psychische klachten, maar ook fysieke. De hoge mate van stress heeft een zeer slechte uitwerking op het lichaam en daarmee veroorzaakt armoede een grote aanslag op de gezondheid van mensen. Daarnaast zijn er patiënten die uit angst voor dure behandelingen of medicijnen, niet naar de huisarts gaan. Hierdoor kunnen ze in een neerwaartse spiraal terecht komen qua gezondheid, wat het niet makkelijker maakt om financiële problemen het hoofd te bieden.

Ook voor bedrijven een zeer lastige tijd
Voor bedrijven is het echter ook niet makkelijk. Door de toch wel extreem te noemen spanning op de arbeidsmarkt is het in haast elke sector een behoorlijke kluif om aan (goed) personeel te komen. Vanuit diverse hoeken wordt er geroepen dat werkgevers hun lonen moeten verhogen om de werknemers wat ruimer in de slappe was te laten komen, maar dan moeten zij ook wel het werk gedaan krijgen. Anders wordt het lastig winst maken en winst is nodig om loonsverhogingen door te kunnen voeren, simpel gezegd. Een andere mogelijke oplossing die de afgelopen periode regelmatig is aangehaald, is het meer uren laten werken van bestaand personeel. Dat kan inderdaad bijdragen, maar voelt voor veel bedrijven als een druppel op de gloeiende plaat. Het is tevens zo dat bedrijven vanaf volgend jaar hoogstwaarschijnlijk duurder uit zijn bij de belasting, wat het allemaal niet makkelijker maakt.

“De overvloed aan vacatures
zorgt ervoor dat je als werkzoekende
keuze te over hebt”.

Overal en nergens zie je kreten als ‘personeel gezocht’, ‘wij zoeken collega’s of ‘kom jij ons team versterken?’ Dat is niet voor niets. Er is haast geen branche te benoemen waar geen krapte in het personeelsbestand heerst. Denk aan restaurants die hun deuren moeten sluiten omdat er regelmatig geen koks of obers beschikbaar zijn, terwijl zij juist blij zouden moeten kunnen zijn dat ze eindelijk weer voluit mogen draaien na een coronatijd vol verplichte sluitingen.

Of wat denk je van de zorg? Zij hebben tijdens corona op hun tandvlees gelopen. Nu zijn er veel wachtlijsten die ingehaald moeten worden mede hierdoor en juist nu is er bijna niet aan helpende handjes te komen. De situatie is triest te noemen en stimuleert hopelijk iedereen die wil, om aan de slag te gaan.

Ben je op zoek naar een baan? Solliciteer dan nu!
Ben jij op zoek naar een baan? Wacht dan niet langer en ga solliciteren, zoek iets dat bij je past. Waar word jij blij van? Blader deze krant eens door en zie welke bedrijven in de regio jou zoeken en reageer gelijk! Zij blij, jij blij. Je zult je zeker gewaardeerd voelen. Ben je bang niet de juiste papieren te hebben? Vraag dan eens na bij het betreffende bedrijf wat de mogelijkheden zijn. Niet overal heb je een (hoge) opleiding voor nodig. Toch nog niet overtuigd? Dan kan het aanvragen van een STAP-budget wellicht iets voor je betekenen. Dit budget is bedoeld voor scholing en ontwikkeling. Werkenden en werkzoekenden kunnen een bedrag van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling.

Deze subsidie kan gebruikt worden voor een training, cursus of opleiding. De subsidie heet STAP, wat staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Kijk voor meer informatie op de site van rijksoverheid. Maar… het is goed om te realiseren dat dit in de meeste gevallen echt niet nodig is. De overvloed aan vacatures zorgt ervoor dat je als werkzoekende keuze te over hebt. Gegarandeerd dat er werk te vinden is waar jij met plezier naartoe gaat.