Bij Ariza weten ze alles van groeten en fruit. Zij verwerken per jaar meer dan 140.000 ton tot hoogwaardige (dik)sappen, concentraten en purees, dat alles biologisch. In landen verspreid over de hele wereld worden de gewassen geteeld en verwerkt, om vervolgens ook weer wereldwijd verkocht te worden.
Door Wendy Lodewijk
De missie van Ariza is duidelijk: het beste wat de natuur te bieden heeft, zonder nare bijsmaak. Puur natuur. Deze kwaliteit is wel bewezen. Niet alleen doordat Ariza wereldwijd opereert, ook omdat grote bedrijven en producenten van levensmiddelen de weg naar Ariza hebben gevonden.
Familiebedrijf sinds 1991
Ariza bestaat dit jaar 30 jaar, een mooie mijlpaal. In 1991 is Ari de Kimpe begonnen met zijn toen nog kleinschalige bedrijfje. Hij was op zoek naar ander werk en solliciteerde onder andere bij een bedrijf dat zijn interesse had, namelijk Covelt Dixap. Hij werd helaas niet aangenomen, het was een lastige tijd voor de banenmarkt. Dat heeft hem doen besluiten zelf te beginnen met het verwerken van fruit tot sappen. “In zijn eentje regelde hij vanuit huis de complete bedrijfsvoering”, vertellen Fransje en Ellen de Kimpe, dochters van Ari en ook eigenaar van Ariza, lachend. Later ging moeders de administratie doen en kort daarna werd ook de eerste externe medewerker in dienst genomen. Uiteindelijk is het uitgegroeid tot ons huidige bedrijf in Helmond, inclusief een fabriek in Turkije. Ongeveer zeven jaar geleden heb ik me bij het bedrijf van mijn vader aangesloten”, vertelt Ellen. “Even later is ook Fransje aangesloten.” De zusjes zijn het erover eens dat het een voorrecht is om samen met hun ouders, als familie, een bedrijf te runnen. “Ons bedrijf leeft logischerwijs van oogst tot oogst. We hebben samen nu 6 oogsten meegemaakt en elke oogst heeft wel weer zijn eigen uitdagingen. We pakken dit samen op, als familie. We hebben alle vier dezelfde passie.”
Trots
Fransje en Ellen zijn trots op hun vader en het bedrijf dat hij opgericht heeft. “We hebben bewondering voor zijn lef een eigen bedrijf te beginnen en zijn keuze destijds om direct voor biologische producten te gaan. Ari ontdekte al snel dat er al genoeg standaard concentraten op de markt waren en sloeg mede daarom de biologische weg in. Later heeft hij de fabriek in Turkije opgezet en Covelt Dixap overgenomen, het bedrijf waar hij in 1991 nog gesolliciteerd had.
Grote diversiteit
De producten van Ariza worden op diverse manieren verwerkt. Dixap beslaat zo’n 15% van de markt, daarnaast worden de concentraten aangekocht door grote, bekende bedrijven in de levensmiddelenindustrie. Bijvoorbeeld voor babyvoeding, maar ook iets algemeens als rode kool met appel. “Die wordt dus gezoet met appelconcentraat.” Naast de grote firma’s bedient Ariza ook de kleinere ondernemingen. “Dat geeft een fijne mix van grote en kleine klanten en daarmee ook veel afwisseling”, leggen de zusjes uit. “We leveren bijvoorbeeld ook aan de producent van het zogeheten Kutbier, een bier van een lokale brouwerij in Den Bosch. Kutbier met de pruimen van Ariza!”, wordt er gekscherend gezegd.
Vers van de pers
Bij Ariza wordt efficiënt gewerkt. “Daar waar het fruit groeit, wordt het ook geoogst en verwerkt. Zo hoeven we geen vrachten vol vers fruit te verschepen en houden we de lijnen letterlijk kort. Op die manier hebben we een wereldwijd netwerk opgebouwd van leveranciers aan de ene kant en een uitgebreid klantenportfolio aan de andere kant. Daarnaast zijn we flexibel in de hoeveelheden die de klant wenst. Wij kunnen al produceren vanaf een kannetje van 5 kilo, maar ook een compleet volle tankauto is mogelijk.“