Het Speelhuis start met online open podium ‘Speelkwartier’

Een – online – podium bieden aan creatieve makers uit de regio.
Dat is de insteek van het nieuwe ‘Speelkwartier’ waar theater Het Speelhuis mee begint. Het Helmonds theater heeft recentelijk professionele opnameapparatuur geïnstalleerd voor live-registraties. Zo kan Het Speelhuis zelf ‘TV’ maken. Iedere maker krijgt een kwartier podium. De eerste opnames waren in december. Vanaf 19 januari 2021 komen er gedurende vier weken twee opnames per week online beschikbaar voor kijkers.


F | Erik de Brouwer

“Creatieve makers hebben momenteel vaak geen podium en geen publiek”, aldus theaterdirecteur Jochem Otten. Met dit nieuwe initiatief – een open podium voor creatieve makers – brengt het theater een alternatief. “Ondanks de huidige situatie willen we toch graag beweging in de stad en regio blijven creëren”, zegt Otten.

Creatief verhaal

Met de huidige maatregelen is het telkens de vraag of er gespeeld mag worden en voor hoeveel publiek. “Enerzijds kunnen makers daardoor hun creatieve verhaal niet kwijt. Anderzijds hebben ze geen inkomsten”, schetst Otten. Daarom bedacht Het Speelhuis iets nieuws. “Een virtueel podium. En het is ook enigszins een verdienmodel voor de makers.” Want de opbrengst, die is volledig voor de artiest. Betaling door het publiek geschiedt via het ‘pay what you want’-principe. “Kijkers kiezen na afloop zelf of ze betalen en hoeveel ze eventueel betalen. Het is dus ook bedoeld om die creatieven te ondersteunen. Je moet er namelijk niet aan denken dat zij stoppen met het maken van al die mooie dingen. Zonder hen hebben we helemaal niets aan onze podia in de toekomst”, legt Otten uit.

Regionale makers

“Als theater moeten we weliswaar met minder publiek spelen of soms zelfs sluiten, maar als organisatie willen we de verantwoordelijkheid blijven dragen om te verbinden, te vermaken en te veroorzaken”, zegt Otten. Daarom zet het theater de deuren open voor alle creatieve makers in de regio. “Samen met hen willen we ondanks alle beperkingen verwondering brengen in de stad en regio.”

De eerste makers hebben zich al aangemeld voor het Speelkwartier. Eén van hen is de Helmondse Sem Jansen (28). De zanger, gitarist en muziekdocent won afgelopen oktober het SBS-muziekprogramma ‘Hit The Road’. “De laatste maanden heb ik weinig kunnen spelen. Alle shows van begin dit jaar werden verzet naar het najaar en worden nu weer verzet terwijl ik er zo naar uitkeek om eindelijk te mogen spelen”, vertelt Jansen.
“Daarom is het superfijn dat Het Speelhuis de deuren opent. Ik kan thuis ook opnames maken, maar het voelt toch anders op een toneel met tenminste een paar technici als publiek”, aldus de Helmondse zanger. Het gevoel van een optreden dat hij thuis mist, was er tijdens het Speelkwartier weer even. “Thuis kan je iets eindeloos opnemen, maar nu moet het toch in één keer goed. Dat geeft een andere spanning, vergelijkbaar met een optreden. Daarnaast is het mooi om dit met muziekliefhebbers te delen, zodat degenen die livemuziek missen het in huis kunnen halen.”

Opnames

Creatieve makers die hun werk ten tonele willen brengen, kunnen zich alvast aanmelden met een video van één minuut. In dat filmpje moeten zij laten zien of vertellen wat ze in het Speelkwartier van plan zijn.

De video’s mogen gestuurd worden naar speelkwartier@theaterspeelhuis.nl De opnames vinden pas plaats wanneer dit weer mogelijk is. Natuurlijk met inachtneming van de dan geldende coronamaatregelen.