Moet ik naar de dokter.nl?

App helpt om te bepalen of je zorg nodig hebt

Het zal je niet zijn ontgaan: het is druk in de zorg. Op de spoedeisende hulp, op de IC, bij de huisarts, in de psychische zorg en in de ouderenzorg. Deels komt die druk natuurlijk door corona. En het mag duidelijk zijn: als je urgente klachten hebt, dan moet je altijd een beroep doen op de huisarts of het ziekenhuis. Maar wist je dat ruim 40% van alle mensen die een dokter bezoekt, daar eigenlijk helemaal niet naar toe hoeft?

Stel: iemand verstuikt in het weekend zijn enkel. Dan wil diegene daar meestal direct naar laten kijken. Hij belt dus naar de huisartsenpost of gaat naar de spoedeisende hulp, maar in bijna de helft van de gevallen heb je of géén zorg, of geen dirécte zorg nodig. In het voorbeeld van de enkel neem je bij een lichte verstuiking rust en hoef je niet naar de dokter. Als je niet meer kunt staan, dan is het uiteraard wel goed om het na te laten kijken.

Check op Moetiknaardedokter.nl

Het Spoedzorgnetwerk Helmond – De Peel begrijpt dat het lastig is om in te schatten óf je direct zorg nodig hebt, óf dat het even kan wachten, óf dat je wellicht helemaal geen zorg nodig hebt. Daarom adviseert zij om dat eerst te controleren met de app of website moetiknaardedokter.nl. Je krijgt dan een betrouwbaar advies of je wel of niet een dokter moet bezoeken en hoe snel. Je checkt gemakkelijk, veilig en vlug, voordat je contact opneemt met de huisarts of spoedpost. De app/website moetiknaardedokter.nl is goedgekeurd door het Nederlandse Genootschap van huisartsen en heeft een keurmerk.

F|Elkerliek ziekenhuis

Welke zorg heb je nodig?

• Uiteraard bel je bij een levensbedreigende situatie meteen 112.
• Als het spoedeisend is (hartklachten, een wond die gehecht moet worden of ander ernstig letsel), dan bel je meteen je huisarts. In de avonduren, nacht en weekend bel je de huisartsenpost.
• Weet je niet zeker of je direct zorg nodig hebt? Kijk dan eerst op de app of website moetiknaardedokter.nl voor advies. Download de app ‘Moet ik naar de dokter.nl’ Download de app in de App Store of Play Store, zodat je deze altijd bij de hand hebt. Door eerst te controleren, heb je snel een antwoord op je vraag. Dat geeft duidelijkheid en in veel gevallen rust. En…. het zorgt dat de druk op zorgmedewerkers minder wordt. Dus: download de app en check altijd eerst bij twijfel. Zo zorgen we samen voor elkaar!

In het Spoedzorgnetwerk Helmond – De Peel bundelen het Elkerliek Ziekenhuis, Huisartsenpost Oost-Brabant, Savant Zorg, De Zorgboog, GGZ Oost-Brabant, GGD BZO, CZ en de huisartsen in de regio hun krachten om (spoed)zorg toekomstbestendig te maken. De regionale campagne ‘Moet ik naar de dokter.nl’ is een gezamenlijk initiatief van het netwerk.